perjantai 28. joulukuuta 2012

Työttömän taustoja

Raha, sinä ihana kamala asia jota ilman eläisin kernaasti jos omavaraisuus olisi realistinen vaihtoehto.

Joulukuun 19. päivä valmistuin ammattikorkeakoulusta tradenomiksi, ilmoittauduin netin välityksellä työnhakijaksi ja odotan nyt joulukuun viimeistä päivää, johon mennessä pitää käydä työkkärissä paikan päällä heilauttamassa vähän todistusta virkailijan silmien alla. Jätän käynnin viime tippaan, sillä olen vieläkin joulun vietossa vanhempieni luona, ja palaan vasta huomenna kotiin. Varaudun maanantain jonoihin ja otan miehen mukaan henkiseksi tueksi. Ja jos olen ymmärtänyt väärin työkkärin aukiolon aattona, revin pelihousuni.

Koskaan aiemmin en ole työvoimatoimistossa asioinut, sillä olen koko aikuisikäni ollut joko opiskelija tai työssäkävijä. Töissä olisin kernaasti nytkin, mutta voin kertoa, että kun oman alan kokemus puuttuu, ei alan papereilla ja vailla suhteita ihan tuosta vain töitä taiota (olen siis pari kuukautta sitten muuttanut miehen perässä kaupunkiin jossa en tunne ketään.) Nyt joudun siis valmistautumaan paperisotaan työkkärin ja kelan kanssa ja toivon, että rahat riittävät päätöksen tuloon saakka. Vuokra on onneksi omalta osaltani maksettu tammi- ja helmikuulta.

Olen viime aikoina miettinyt paljon omaa statustani Suomen talousnäkymässä. Olen kotoa muutettuani elänyt lähes jatkuvasti alle köyhyysrajan, lukuunottamatta parin kuukauden siirtymäjaksoa jonka aikana tein sekä osa-aikaista kassatyötä iltaisin, sekä kokopäiväistä toimistotyötä harjoittelijan palkalla. Tuona aikana olin viikossa töissä 60-70 tuntia ja tienasin verojen jälkeen juuri ja juuri 2000e. Lopulta tuon kahden kuukauden jälkeen luovuin osa-aikahommasta jota olin tehnyt yhdeksän kuukautta, koska pää ei vain kestänyt kahden työn painetta vailla mitään vapaa-aikaa.

Pidin siis välivuoden opiskelusta, jonka aikana noita töitä tein. Lopetin työt päästyäni opiskelemaan ammattikorkeaan paremman työn ja palkkatason toivossa, ja nyt on edessä työttömyys. Oliko se tuhansien eurojen opintolainan arvoinen valinta? Nähtäväksi jää, mutta välillä olen miettinyt olisiko sittenkin pitänyt jäädä vain töihin tienaamaan ja säästämään sen sijaan, että tuhlasi kolme ja puoli vuotta elämästään tutkintoon, jolla ei ole käytännössä mitään kilpailullista arvoa näillä markkinoilla.

4 kommenttia:

 1. Opiskelu kannattaa aina. Jos ei muuten, niin oman itsensä kehittämisen kannalta. Noin on pakko ajatella tai hulluksi tulee. Minäkin akateemiiseen tutkintoon tein tosi paljon velkaa enkä koskaan voinut kuvitella olevani tässä jamassa joskus.
  Olen muuten työskennellyt työkkärissäkin. Siellä on, jos hyvin sattuu, ihan hyviäkin tyyppejä virkailijoina ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se kai on, että itsensä kehittämisestä hyötyy kuitenkin aina. Mutta välillä sitä on vaan vähän vaikea muistaa. Pitääpi toivoa että oma työkkäri-neitsyys menee myös jollekin hyvälle tyypille, ettei traumatisoidu loppuiäkseni ;)

   Poista
 2. Heh.. eksyin tuolta MPMn blogista tänne. Tässäpä minun tarinaani.. vuonna 1994 olin työkkärin järjestämällä ohjelmointikurssilla (7kk), johon kuului työharjoittelu. Menin kurssille huvikseen..ensimmäisen tietokonepelini tein muistaakseni 10 vuotiaana. Minulla oli paikka myös tuolloin tuolloiseen tekniseen korkeakouluun inssiksi. Työharjoittelujakson lopussa silloinen työnantaja kysyi, että millä summalla olisin valmis jäämään töihin? Hän tarjosi 5000mk ja minä suostuin! inssin opinnot jäi ja astuin lama-aikana työelmäään periaatteessa suoraan ammattikoulusta.

  Sit jossain välissä aloin miettimään et OIS pitänyt käydä se koulu, ei tarvitse AINA selittää työhaastattelussa mitä, miksi ja miten osaan mitäkin. Palkkakehityskään ei ollut kovin huikeata. Yhden kerran minut jopa kutsuttiin haastatteluun varmaan siksi, että halusivat nähdä kuka pöhkö hakee ilman koulupapereita. Osaako se edes englantia ja millainen jannu "se" on. Haastattelu oli varsin mielenkiintoinen. Tuon tapauksen jälkeen hain AMKn aikuispuolelle ja tein työn ohessa inssin tutkinnon (7.5h töissä ja kolmena iltana 17-21 asti koulua sekä jokainen lauantai yleensä 8-15) meni 6 vuotta, että valmistuin. Mitään hyötyä ei koulusta ollut, samat asiat olin jo oppinut työelämässä ja välillä opetin opettajia. Kertaakaan ei ole kukaan kysynyt koulupapereita, mut onpahan paperit ainakin, jos joskus joku niitä kysyy (mut tuskin kysyy) ja onhan se oma mielenrauha turvattu. Niin ja palkkaan se tutkinto ei vaikuttanut..

  Tosin huomasin, että minulla pitäisi nykyään olla vielä ylemmän AMK:n paperit, jos meinaisin hakea vähänkään "parempaan" virkaan. Mikä sinänsä on sekin hauskaa. Nimittäin minulla on työtodistus ylemmän AMK:n opettajan virasta, mut ei se kelpaa työnhaussa parempiin virkoihin... olenkin miettinyt et johan on prkl et pitääkö minun vielä lähteä suorittamaan se ylempi AMK:n tutkinto. Työelämä voi olla tosi hulluakin.

  Nyt olen ollut puolivuotta kotihoidon tuella muistaakseni 324e/kk eikä mitään muita tukia. Säästimme sitä varten muutaman vuoden, että saan maksettua kaikki laskut ja lainat (kyllä... suunnittelin sen etukäteen vaikka ipanasta ei ollut mitään tietoa). Täytyy sanoa, että tämä aika mitä olen ollut kotona on ollut elämäni parasta ja stressitöntä aikaa. Raha tuo helpotusta arkeen, mutta onnellisuutta se ei tuo.

  Tsemppiä! kyllä se työpaikka vielä irtoaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa vaikuttaa kyllä tosiaan olevan tosi omituinen ja ristiriitainen työllistymismenetelmä. Sitä pitäis olla sekä koulutus ETTÄ pitkä kokemus että sais mitään duunia, ja mieluusti alle kaksvitosena. Koita siinä sitten taipua joka suuntaan kun vaatimukset on niin mahdottomia.

   Oon omalla kohdalla huomannut, että ihmiset tuntuu ympäriltä työllistyvän lähinnä tutunkaupalla ja välillä noi ilmottelut lehdissä on ihan vaan silmänlumetta muutenkin.

   Mutta toivotaan nyt tosiaan että niitä töitä jostain irtoais, kriteerit ei itsellä tällä hetkellä työn luonteen puolesta ole mitkään huippukorkeat (ihan vaan säännöllinen rahapalkka olis jo hyvä alku).

   Poista

Sana on vapaa.

(Pidätän oikeuden poistaa spämmi-viestit ja ignorata kettumaisuudet.)